Facebook
Twitter
Dinsdag 2018-08-21
Jeugd : verslag Home Internationals te Leeds


Vorige week nam een onze jeugd deel aan het Home Internationales te Engeland ( lees ). Samen met sportief begeleider Kristof Vermeiren trokken ze naar Leeds. Lees hieronder zijn verslag van hun sportieve prestaties.
 
Sportieve prestatie van onze teams


U21

De speelvorm van de Home Internationals werd tijdens deze editie gewijzigd bij de U21. In plaats van tegen iedere tegenstander een poulewedstrijd te spelen, werd er gewerkt met 2 groepen van 4 teams, waarbinnen de eerste 2 zich zouden plaatsen voor de halve finale. Onze jongens wisten zich knap te plaatsen voor de halve finale na winstpartijen tegen Schotland en Noord-Ierland (telkens 8-4) en 1 verliespartij tegen topfavoriet Wales (4-8).

In de halve finale kwamen ze uit tegen Engeland A. Dit team, dat achteraf het tornooi wist te winnen tegen topfavoriet Wales, versloeg onze jongens met 7-2. Allesbehalve een correcte weergave, aangezien op het moment dat Engeland de kaap van 7 frames haalde, zowel Julien, als Brent en Wesley hun laatste frame winnend zouden hebben afgesloten. Met andere woorden, 7-5 was de juiste uitslag. Een finaleplaats had er zeker ingezeten! Brent die net een kansje te veel miste om het eerste frame binnen te halen, Kobe die frameloos ten onder ging tegen een gelijkwaardige tegenstander… Hoe dan ook, onze jongens hebben er alles aan gedaan om deze wedstrijd te winnen. Het mocht gewoon helaas niet zijn.

Nadien werd er nog gestreden voor de bronzen plak. Hierbij kwamen ze uit tegen Engeland B. Hoewel hun teamnaam anders deed vermoeden, stelden we vast dat deze jongens zeker niet hoefden onder te doen voor hun A-ploeg. Na een bloedstollende partij, kon er na 8 frames nog geen winnaar worden aangeduid. Kobe, die als enige zijn partij winnend had afgesloten, werd aangesteld als captain om het voor zijn team op te nemen tijdens de deciding frame. Dit frame, dat het eerdere verloop van de wedstrijd mooi illustreerde, werd beslecht op de laatste zwarte bal. Helaas voor ons, werd deze door de Engelsman genadeloos binnengekegeld (dit na een goede safety van Kobe). Verdict, België – Engeland: 4-5.

Algemeen ben ik zeker tevreden over de sportieve prestaties van ons team. De vierde plaats is op zich al mooi, maar vooral het besef dat het verschil in niveau ten opzichte van de ‘toplanden’ zo bijzonder klein is geworden, vind ik waardevol. In vergelijking met vorige jaren, kunnen we nu niet anders dan concluderen dat de aansluiting met de Britse landen is gemaakt. Ook in de wandelgangen hoor je alsmaar vaker dat men rekening begint te houden met België als geduchte tegenstander. Iets om op verder te bouwen!

U16

Als we de prestatie van onze U16 willen analyseren, dienen we dat te doen vanuit een juist perspectief. Onze youngsters mogen dan al wel een eerste internationale ervaring achter de rug hebben (Thijs uitgezonderd), maar de tegenstand heeft simpelweg heel wat meer trainingsuurtjes op de teller staan. Het zou dan ook oneerlijk zijn ten aanzien van onze jongens als we van hen zouden verwachten om partijen winnend af te sluiten. De enige verwachting die we mochten stellen was dat ze hun uiterste best zouden doen en zoveel mogelijk trachtten te leren uit deze waardevolle ervaringen.

In tegenstelling tot bij de U21, werd er bij de U16 wel gespeeld volgens het klassieke HI format, waarbij ze simpelweg tegen ieder land een poulewedstrijd afwerken. Al deze resultaten samen vormen de uiteindelijke eindrangschikking.

Op dag 1 kregen onze jongens meteen een flinke bolwassing van Engeland A (0-12). Zoals eerder aangehaald, hoefde dat geen ramp te betekenen, al verwachtte ik stiekem wel een reactie op dag 2. Ik was dan ook aangenaam verrast om te zien dat deze reactie er kwam. Onze jongens, die op dag 1 toch wel wat onder de indruk waren, wisten tegen Wales op dag 2 knap 5 frames binnen te halen (5-7). Dit resultaat zorgde ervoor dat de hoofdjes terug omhoog gingen en dat er enig geloof groeide, dat er eigenlijk toch wel gewonnen kon worden tegen ‘die Engelsmannen’! Op dag 3 zou Schotland voor de bijl gaan. Dat was althans de bedoeling… De Schotten hadden nog geen enkel frame gewonnen, wat maakte dat onze jongens er alle vertrouwen in hadden dat ze deze wedstrijd konden winnen. Helaas kwamen de Schotten sterker voor de dag dan verwacht, en dienden onze jongens het onderspit te delven met 4-8. Meteen terug met de voetjes op de grond! Hoewel het team te allen tijde positief bleef en haar beste beentje bleef voorzetten, kregen ze felle klappen tegen de sterke tegenstanders Ierland en Engeland B. Partijen waarbinnen telkens nog net de eer kon worden gered (1-11).

Door deze prestaties eindigden onze U16 op de laatste plaats. Hoe dan ook zijn er heel wat positieve punten die we dienen mee te nemen. Allereerst stelden we vast dat onze jongens, ondanks het merendeel aan verliespartijen, zich respectvol en positief bleven gedragen. In vergelijking met de andere landen, en rekening houdende met de leeftijd, is dat zeker geen evidentie. Verder waren er op sportief vlak enkele opmerkelijke uitschieters. Zo zagen we bv. Thijs zijn officiële HB verbeteren (van 36 naar 56!) en Matthijs zijn HB in training (frame) maar liefst 4x verbeteren op 1 week tijd (van 40 naar uiteindelijk 79)! Ik ben er zeker van dat onze youngsters tijdens dit tornooi heel wat ervaring en motivatie hebben bijgetankt en dat ze, meer dan ooit, zin hebben om er terug kei hard tegenaan te gaan!

Groepssfeer

De spelers toonden respect voor mekaar, maar ook naar mij toe als begeleider. Ze waren telkens tijdig aanwezig voor de wedstrijden, toonden respect tijdens de wedstrijden… Ik heb geen enkele klacht mogen ontvangen. In tegendeel, de tornooileiding was vol lof over onze delegatie. Ook buiten het snookergebeuren zat de sfeer goed. Er werd veel gelachen en plezier gemaakt. Ongetwijfeld een leerrijke, aangename ervaring voor iedereen die erbij betrokken was!

P.S. Tornooileider, Eugene O’Connor, benadrukt nogmaals dat hij het een eer vindt om onze Belgische jongens, jaar na jaar, te mogen ontvangen in Leeds. We mogen zeker een nieuwe uitnodiging verwachten voor de volgende editie. Deze zal opnieuw doorgaan in The Northern Snooker Centre, Leeds.

 

  • VTS
  • Sport Vlaanderen
  • Nationale Loterij
  • VTS
  • Sport Vlaanderen
  • Nationale Loterij
  • VTS
  • Sport Vlaanderen
  • Nationale Loterij
Welkom op de website van de Vlaamse SnookerFederatie vzw.
Algemeen
Extra
Contacteer ons
Vlaamse SnookerFederatie VZW
Zuiderlaan 13
9000 Gent (BE)
info@vsf-snooker.be
© 2012-2019 Vlaamse SnookerFederatie VZW | Privacy
Produced by NetQue: E-Business Solutions